Rapor parası, bir çalışanın rapor verme gerekliliği nedeniyle işe gidemediği günler için ödeme aldığı bir tür ek ödemedir.
Rapor parası nedir?
“Rapor ücreti” sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenen bir ücrettir. Rapor ücreti, hastalık veya sakatlık nedeniyle işe gidemeyen bir çalışanın işverenine karşı sorumlu olmadığı bir süre boyunca maaşını korumasına yardımcı olmak için ödenir.
Rapor parası hesaplama
Rapor ücreti, genellikle çalışanın son on iki aya ait brüt ücretinin prim gününe bölünerek ve hastalığın ayakta/yatarak kriteri dikkate alınarak hesaplanır.
Rapor parası hesaplama formülü
Rapor ücreti hesaplama, genellikle bir çalışanın raporlu olduğu süre boyunca aldığı ücretin hesaplanması anlamına gelir. Raporlu olduğunuz süre boyunca çalışamayacağınız için, işvereniniz veya sigorta kurumunuz tarafından rapor ücreti adı altında size bir ödeme yapılır.
Muhasebe Hesaplama Araçları içerisinde yer alan rapor ücreti hesaplama formülü genel olarak şu şekildedir;
Toplam brüt ücret / toplam prim günü sayısı = günlük brüt kazanç
Ayakta tedavi için günlük kazanç = (günlük brüt kazanç x 2)/3
Yatarak tedavi için, günlük kazanç = (günlük brüt kazanç x 1)/2
Toplam rapor ücreti = (Günlük kazanç x Raporlu gün sayısı) -2
şeklinde hesaplanır.
Örnek rapor parası hesaplama
Rapor parası hesaplama sorusuna bir örnek ile açıklamak gerekirsek;
Örneğin, bir çalışanın son on iki aydaki brüt ücreti 100.000 TL, son bir senede 250 prim günü çalıştıysa ve ayakta tedavi olarak 5 gün rapor alması durumunda rapor ücreti aşağıdaki gibi hesaplanabilir:
100.000 / 250 = 400 TL
400 TL / 3 * 2 = 266,67 TL
Bu çalışan, raporlu olduğu gün için 266,67 TL’lik bir ücret almaya hak kazanacaktır.
Rapor parası ne zaman yatar?
Rapor parası, çalışanın raporlu olduğu süre boyunca aldığı ücretin ödemesidir. Rapor parası, işverenin SGK’ya bildirmesi durumunda 15 iş günü içerisinde sosyal sigorta kurumu tarafından ödenir.
Rapor parası hangi bankadan alınır?
Rapor parası genellikle e-Devlet sayfasında kişinin banka hesabı tanımlıysa çalışanın tanımlı banka hesabına yatırılır. Banka tanımlı değilse Sosyal Güvenlik Kurumu rapor ücretini PTT’ye yatırılır.