Konik nedir?
Konik bir geometrik şekil olarak tanımlanır. Bir koni, bir düzlem çizildiğinde tabanı ve bir noktayı birleştiren bir çizgi arasındaki şekildedir.
Modern otomatik üretim süreçlerinde takım hizalamasının manuel olarak ayarlanması artık geçerliliğini yitirmiş olabilir, ancak konik bir iş parçası oluşturmak için istenen boyutlara ilişkin sayıları girmek hala gereklidir. 7
Matkap mandrenleri, miller, çiviler, cıvatalar ve vidalar gibi ürünlerde konikler yaygın olarak kullanılmaktadır. Konikleştirme için çeşitli parametreler arasında uzunluk, çap ve koniklik açısı bulunur.
Konik açı nedir?
Konik açı, bir koninin tepe noktasından iki kenar boyunca oluşan açıdır. Bu açı, iki kenarın düzlem üzerindeki uzantıları arasındaki açıdır. Konik açı, genellikle 0 ile 360 derece arasında ifade edilir ve koninin şekline ve kesildiği düzleme bağlı olarak değişir.
Konik açı hesaplama
Konik açı, bir koninin merkezindeki açıdır ve koninin yüzeyine çizilen bir dairenin merkezinden iki kenar arasındaki açıdır. Bir koninin yan yüzeyiyle tabanının birleştiği noktada oluşan bu açı, koninin sivrilen kısmının genişliğini belirtir.
Örneğin, bir buz külahını düşünün. Buzun koni şeklindeki kısmının tabanında bir delik açarsanız ve deliği bir düzlem üzerine yerleştirirseniz, bu düzlem ile koninin yan yüzeyi arasında bir açı oluşur. İşte bu açı, konik açıdır.
Örnek bir hesaplama yapalım:
Bir koninin büyük çapı (tabanı) 10 cm ve küçük çapı (sivrilen kısmı) 5 cm olsun. Koninin yüksekliği ise 15 cm olsun. Bu koninin konik açısını hesaplayalım.
Konik açıyı hesaplamak için, genellikle arctan fonksiyonu kullanılır:
- Konik Açı (θ) = atan((D1 – D2) / (2 * H))
- Değerleri formüle yerleştirelim: θ = atan((10 – 5) / (2 * 15)) θ = atan(5 / 30)
- Bu ifadeyi hesaplayalım: θ ≈ atan(0.1667)
- Ters tanjantın değerini hesaplayarak sonucu bulalım: θ ≈ 9.4642 derece
Bu durumda, verilen konik parametrelerine göre konik açı yaklaşık olarak 9.46 derecedir.
Bu şekilde, bir koninin verilen boyutlarına dayanarak konik açıyı hesaplayabiliriz.
Konik hesaplama
Matematik hesaplama araçları içerisinde yer alan; Konik hesaplama bir koninin sivrilen kısmının ne kadar hızlı daraldığını gösterir. Daha spesifik olarak, bir koninin büyük çapı (D1) ile küçük çapı (D2) arasındaki farkın, koninin uzunluğuna (L) oranıdır. Bu oran ne kadar büyükse, koninin sivrilen kısmı o kadar hızlı daralır.
Konik T değeri şu formülle hesaplanır:
Konik T= D1−D2 / L
Bu formülde:
- D1 büyük çapı,
- D2 küçük çapı,
- L ise koninin uzunluğunu ifade eder.
Bu şekilde, bir koninin verilen boyutlarına dayanarak konik hesaplamasını inç olarak bulabiliriz.