1. Anasayfa
  2. Muhasebe
Trendlerdeki Yazı

İşsizlik Maaşı Hesaplama

İşsizlik maaşı hesaplama, bir kişinin işsiz kaldığı dönemde geçimini sağlamak amacıyla, işsizlik sigortası kapsamında alabileceği maddi desteğin hesaplanmasıdır.


0


İşsizlik maaşı, işlerini kaybeden bireylere, iş arama süreçleri boyunca geçimlerini sürdürebilmeleri için devlet veya sigorta kurumları tarafından ödenen düzenli ödemelerdir.


İşsizlik maaşı nedir?

İşsizlik maaşı, işsiz kalan bir kişiye sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenen maddi yardımdır. Bu yardımın amacı, işsiz kalan kişilere geçici bir süre için gelir sağlamak ve iş arama sürecinde finansal destek sağlamaktır.

işsizlik maaşı hesaplama
işsizlik maaşı hesaplama

İşsizlik maaşı hesaplama

İşsizlik maaşı hesaplaması, çalışanın son ücretine veya prim ödemelerine dayalı olarak yapılır. İşsizlik maaşı hesaplama için genel olarak üç adım izlenir:

İşsiz kalan kişinin, son 3 yılda 600 gün prim günü ödenmiş olduğu bir işte çalışmış olması veya belirli bir süre işsiz kalmış olması gibi uygunluk koşullarını karşılaması gerekir.

İşsiz kalan kişinin son ücreti, işten çıkarıldığı zamanki son 4 ay brüt ücreti ödenen ortalama brüt ücreti gibi farklı yöntemlerle belirlenebilir.

İşsiz kalan kişinin son ücretinin belirlenmesinin ardından, işsizlik maaşı tutarı hesaplanabilir. İşsizlik maaşı sabit bir tutar şeklinde hesaplanabilir.

Bu adımların yanı sıra, işsizlik maaşı hesaplama sürecinde, işsiz kalan kişinin çalışma süresi, prim ödemeleri, çalışma süreleri dikkate alınır.

İşsizlik maaşı gün hesaplama

Muhasebe hesaplama araçlarımızın içerisinde yer alan İşsizlik maaşı gün hesaplama, kişinin işsizlik maaşı alacağı süreyi belirlemek için yapılan bir hesaplama işlemidir. İşsizlik maaşı süresi, çalışanın işten çıktığı veya işsiz kaldığı tarihten itibaren belirli bir süre için ödenir.

İşsizlik maaşı alabilir miyim hesaplama

İşsizlik maaşı alıp alamayacağınızı hesaplamak için öncelikle şu koşulların sağlanması gerekmektedir:

İşsizlik maaşı almak için öncelikle işsiz kalmış olmanız gerekmektedir. İşsiz kalmanın nedeni, işvereninizin sizi işten çıkarması, iş sözleşmesinin sona ermesi, iş yerinin kapanması, işyeri değişikliği nedeniyle işsiz kalmak gibi sebepler olabilir.

İşsizlik maaşı alabilmek için, en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmanız gerekmektedir. Bu prim, çalıştığınız süre boyunca maaşınızın bir bölümünden kesilir ve işsizlik sigortası fonuna aktarılır.

İşsizlik maaşı taban tavan rakamı

İşsizlik maaşı tabanı, son dört aylık prime esas kazancın günlük brüt tutarının yüzde 40’ıdır. Bu tutarın alt sınırı ise asgari ücretin brüt tutarının yüzde 40’ıdır.
2023 İşsizlik Maaşı (Brüt)-Taban : 4003.20 TL

2023 İşsizlik Maaşı (Brüt)-Tavan : 8006.40 TL belirlenmiştir.

İşsizlik maaşı kaç ay belirlenir?

İşsizlik maaşı alma süresi, son üç yıl içinde;

  • 600 gün çalışanlara 180 gün,
  • 900 gün çalışanlara 240 gün,
  • 1080 gün çalışanlara 300 gün,

gündür.

Yazı Kaynakları
İşsizlik Maaşı
Bu Hesaplama Aracını Beğendiniz mi?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz

Muhasebe ve finans alanında zengin deneyime sahip bir muhasebe uzmanıdır. Mali raporlama, vergi stratejileri ve insan kaynakları analizi konularında uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir