Damga Vergisi Hesaplama

Damga Vergisi Hesaplama Aracı’nı kendi web sitenize eklemek ister misiniz?
Sitene Ekle
Paylaş
Hata Bildir

Damga vergisi nedir?

Damga vergisi, belirli belgelerin düzenlenmesi, devir edilmesi veya kullanılmasından kaynaklanan bir vergidir ve genellikle resmi belgeler, sözleşmeler, senetler, tapu işlemleri gibi belgeler için ödenir.

Damga vergisi hesaplama

Vergi hesaplama araçları içerisinde yer alan; Damga vergisi hesaplama, nispî (oranlı) veya maktu (sabit) olarak alınabilir. Vergi miktarı hesaplanırken, belirli bir işlem veya belge için uygulanan oranlar veya sabit tutarlar kullanılır. Her yıl, devlet tarafından belirlenen oranlar ve sabit tutarlar, vergi hesaplamasında temel alınır.

Damga vergisi oranları kaç?

Damga vergisi oranları genellikle binde (‰) üzerinden belirlenir. Örneğin, bir belge veya işlem için ödenecek damga vergisi miktarı, belirlenen oranın ilgili tutara uygulanmasıyla hesaplanır.

Kağıt TürüVergi Oranı (‰)
Kefilsiz kira sözleşmesi1,89
Adi kefilli kira sözleşmesi11,37
Müteselsil kefilli kira sözleşmesi9,48
2. el araçların satış ve devrine ilişkin sözleşmeler1,89
Abonelik sözleşmeleri9,48
Nispi damga vergisine tabi diğer sözleşmeler9,48
Fesihnameler1,89
Kefalet, teminat ve rehin senetleri9,48
Taksitle satış sözleşmeleri9,48
damga vergisi hesaplama oranları

Damga vergisi ödenmezse ne olur?

Damga vergisinin zamanında ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda, tahsil edilmeyen vergi miktarına göre özel usulsüzlük cezası uygulanır.

Maktu vergiler için bu ceza oranı genellikle tahsil edilmeyen verginin %50’si, nispî vergiler için ise %10’u şeklindedir. Bu ceza, vergi mükellefinin ödeme yükümlülüğünü yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi durumunda uygulanır.

  • pinterest
  • whatsapp
  • faacebook

Bir yanıt yazın