Boşta Geçen Süre Ücreti Hesaplama

Boşta Geçen Süre Ücreti Hesaplama Aracı’nı kendi web sitenize eklemek ister misiniz?
Sitene Ekle
Paylaş
Hata Bildir

Boşta geçen süre ücreti nedir?

İş akdinin sona erdirilmesi sonrasında işe iade davası açan bir işçinin, çalışamadığı ve iş bulma sürecinde uğradığı zararların tazmini için öngörülen ücrete denir.

Boşta geçen süre ücreti hesaplama

Muhasebe hesaplama araçları içerisinde yer alan; Boşta geçen süre ücreti hesaplama işlemi, iş akdi feshedilen işçinin en fazla dört aya kadar süren işsizlik döneminde, fesih tarihindeki brüt ücreti, yan hakları ve zam ekleri göz önüne alarak yapılır.

Ancak, satış/performans primi, resmi tatil, fazla mesai, hafta tatili çalışma ücreti gibi fiili çalışmayı gerektiren ödemeler bu hesaplamaya dahil edilmez.

İşe iade davası sonrasında işe başlatılmayan işçiye, boşta geçen süre ücretine ek olarak işe başlatmama tazminatı ödenmelidir. Kıdem ve ihbar tazminatı hesaplanırken, boşta geçen dört ay da işyeri kıdemi dikkate alınarak belirlenir ve bu süre işçinin kıdemine eklenir.

Boşta geçen süre ücreti net mi brüt mü?

Boşta geçen süre ücreti genellikle brüt üzerinden hesaplanır ve işçiye net olarak ödenir, yani vergi ve diğer kesintiler düşüldükten sonra gerçekleşir.

Boşta geçen süre ücreti hangi ücret üzerinden hesaplanır?

Boşta geçen süre ücreti, genellikle iş akdi feshedilen işçinin brüt ücreti üzerinden hesaplanır. Bu hesaplama, işçinin fesih tarihindeki brüt maaşı, yan hakları, ek ödemeler ve zam ekleri gibi tüm brüt kazançları dikkate alarak gerçekleştirilir.

  • pinterest
  • whatsapp
  • faacebook

Bir yanıt yazın